diumenge, 11 de novembre del 2007

Teatre: "Primer ball" de la companyia Malatesta a Terrassa

Ahir al vespre vaig tornar al teatre, de nou a Terrassa, però aquest cop a la Sala Maria Plans de l'Institut del Teatre.

Hi participaven els meus profes de teatre, la Teresa Sánchez i el Juama Palacios, per això vam tornar-hi anar amb els de "Les Pisanes". I ens va passar volant!

"Primer ball" és una obra d'Irène Némirovsky, una escriptora que va viure una infantesa difícil degut a la mala relació amb la seva mare. De fet, aquesta obra vol ser una revenja a la mare pel patiment sofert i va escriure-la amb només 26 anys.

Destacaria el ritme i la caracterització dels personatges, gairebé estripats, per crear un contrast temerari, entre la riallada i el plor. Hi ha moments de dolor, com el de la filla solitària i mancada d'afecte, interpretat magistralment per la Mariona Anglada, actriu que demostra un gran domini de tècnica actoral amb canvis rapidíssims de registre que t'arrosseguen on ella vol.

També la mare, interpretada per la Teresa Sánchez, aconsegueix regirar sentiments de ràbia i de llàstima a la vegada. Un vestuari ben adient ajuda a crear un ambient corrosiu i degradant del nou ric que mai no serà vist com un ric de debò. Bravo!

L'actor Juama Palacios, el pare, gairebé irreconeixible amb el vestuari i amb moviments gegantins, reforçava la part més estereotipada del nou ric i del personatge tan pla i simple que gairebé sembla robòtic.

Per acabar les meves lloances a aquesta obra tan ben feta, cal remarcar la polifacècia de l'actriu Amàlia Sancho que, a banda de la percussió i els efectes especials que acompanyaven la música en directe de dos músics (acordió i violí) magnífics, va perfilar amb gràcia i elegancia el paper de les típiques mestres de música i idiomes de l'alta societat.

Felicitats Malatesta!